Adress:
Lena Wingren
Stentorp
61197 Stigtomta

Tel +46-736297773


Log on

Callerstedt


 

"En av de tidigare ägarna vid Rogsmo hette Klas August Kallerstedt, född 1856 i Vadstena, ogift. Hans största affärstid var när O.F.V. Järnväg byggdes 1873-75. Han var fallen för sprit, ofta syntes han på krogen vid Vallersta gästgivargård. Han slutade som handlare vid Rogsmo 1885. Fullständigt utfattig hamnade han omkring 1890 som Stigtomta församlings fattighjon, blev placerad vid Brunnstugan, dåtidens fattigstuga vid vägen till Alen, i ett litet rum med öppen spis och en liten fönsterglugg. Första tiden vandrade han omkring som rödfärgsgubbe. När han blev fullständigt utfattig tillverkade han stugor av papp och sålde dessa. Kallerstedt slutade sina dagar i september månad år 1915. Det är Kallerstedt som gjort modellen på kyrkskolan (finns i Klockarbol). Berättat av Gertie och Einar Andersson."

Den muntliga berättelsen här ovan är nedskriven av Stigtomta hembygdsförening.
Några justeringar vill jag göra efter att ha råkat på Callerstedt i församlingsböckerna som boende i Brunnstugan samtidigt som mina släktingar, familjen Klas August Andersson. Också de undestödstagare. Callerstedt flyttade in i Brunnstugan 1902 efter att ha bott på olika ställen i samhället och i backstugan Erikslund på Wallersta ägor. Han bor i Brunnstugan till sin död och avlider på Nyköpings lasarett 23 februari 1917 med diagnosen Cirrosis hepatis (skrumplever).
För mig var det mycket speciellt att höra om Callerstedts husmodeller i papp. Modellen av Stigtomtas kyrkskola har jag sett och imponerats av hur välgjord den är. Det är nämligen så att när den här mannen flyttar in i Brunnstugan är familjen Anderssons näst yngsta dotter Viktoria tio år. Viktoria som kommer att bli min farmor var händig med pyssel och kunde t.ex. klippa ut en häst i papper på fri hand. Om hon gjorde några husmodeller i papp vet jag inte men jag kan tro att hon var med och lärde sig lite hantverk och pyssel av Callerstedt. Viktoria förde kanske den här traditionen vidare. Min pappa var händig på många sett och när jag själv växte upp var det inte ovanligt att jag gjorde husmodeller av papp. Inte så fina som Callerstedts förstås men lite kul att tänka sig att kanske det är en tradition som vi haft med oss från fattighjonen Brunnstugan. / Lena


Modellen av kyrkskolan finns bevarad i Stigtomta Hembygdsförenings lokal. 

About cookies User: Visitor Modified: 10 februari 2021 Copyright © 2015 Lena Wingren. All Rights Reserved