Tiden på Banninge
Om deras äktenskap enbart var en praktisk lösning eller om de dessutom fattat tycke för varandra kan jag inte ha någon uppfattning om men jag hoppas på båda orsakerna.
Med hjälp av kyrkböcker ska jag försöka göra en bild av hur deras gemensamma liv blev.
|
|
Kart över Nykyrka(1940). 1=Banninge grenadjärstorp Järnvägen fanns inte på den här tiden. Tillkom 1870-tal |
Grenadjärtorp - Troligen liknande Banninge, som inte står kvar. Bilden från Bygdeband. |
Torpet Banninge fanns kvar fram till 1930-tal. Man kan se tydliga spår av både torp och uthus på platsen. Platsen är märkt med en torpskylt av Stigtomta hembygdsförening. För att se lite miljöbilder tryck på länken Banninge.
Pehr Fredrik och Maja startade sitt liv tillsammans med en redan från början stor familj. Hon har sin 8-åriga son Johan och han har fyra barn Carl Fredrik 11, Anna Maria 8, Gustav Oskar 4, Claes Albert 2 år.
Familjen kommer först att växa och sedan på ett naturligt sätt även minska när barnen växer upp.
Banninge husförhör 1856-1860 ger följande information:
När deras första gemensamma barn August Wilhelm föds i januari -57 har de sex barn mellan noll och tolv år.
I november året därpå får de en dotter, Clara Matilda. Tidigare samma år har Pers dotter Anna Maria, nio år, dött. Enligt en svårtolkad anteckning i dödboken har hon dött av "gastrit feber". Kanske det är blindtarmsinflammation(min egen gissning). Säkert inget som gick att bota på den här tiden.
Då Carl Fredrik, Per Fredriks äldsta barn, är femton år flyttar han ut för att försörja sig själv. Samma år 1860 utökas familjen med Adolf Teodor.
I
husförhöret fr.o.m. -61 tituleras Per Fredrik grenadier och vice Korpral nr.107.
Ytterligare ett barn får Per Fredrik och Maja. Det är Anna Lovisa som kommer till världen i januari -64. Under det här året blir det fler förändringar i familjen. Dottern Clara Matilda dör fem år gammal och Johan, Majas son från första äktenskapet, som nu är sexton år lämnar hemmet. Han flyttar då till sin farfar* och farmor i
Hagstugan som är beläget nära Banninge.
*Värt att notera är att Johans farfar var Per Fredriks företrädare och dessutom namne på tjänsten som grenadjär vid Banninge där han verkat 1819-1844. Här, vid Banninge; var alltså Johans avlidne far, Majas första man, född och uppvuxen.
Under indelningsverkets tid hade varje knekt ett torp att bruka till sitt underhåll. Enligt
soldatens vilkor innebar det att här ska finnas åker och även äng så att det fanns möjlighet att försörja några djur.
Livet vid Banninge var fyllt av arbete för alla som kunde hjälpa till. Säkert extra kännbart när Pehr var borta på militärövning. Här finns ingen notering om varken dräng eller piga under de år familjen bor här.
Regementsmöte hölls vanligen ca 3 veckor under sommarmånaderna på heden, en större samlingsplats. Var "heden" för Livregementets grenadjärer, Södermanlands kompani var beläget har jag inte helt säkert hittat dokumentation om men det kan vara Sannahed i Kumla. Sannahed är övningsplats för ett antal Livregementen sedan 1767.
Förutom den stora övningen på sommaren ska det hållas kompaniövningar 8-10 ggr/år. Dessa övningar hålls vid samlingsplatsen Svärdbro i Sättersta. Alltså blir den sammanlagda övningstiden för Pehr Fredrik ganska omfattande.
1861 noteras Pehr Fredrik som vice korpral och då familjen flyttar vidare till Ludgo är han korpral. För att nå denna position måste soldaten först gå en förberedande korpralskola under 42 veckor. Förutom militära övningar lades stor vikt vid läs och skrivkunskaper, rättstavning samt matematik. Blev man godkänd här så fick man gå korpralskolan som var dubbelt så lång.
Uppgifterna hämtade från Hans Högmans hemsida.
Familjen Roth kommer att bo kvar vid Banninge till våren 1868. Pehr Fredrik blir då, vid 45 års ålder, befodrad till Korpral nr 25 bosatt vid Ryssinge ryttartorp i Ludgo socken. Fortfarande med tjänst vid Livregementets Grenadjärer, Södermanlands kompani no 3.