Nils och Bettys familj

Om du är medlem i Ancestry kan du klicka på bilden så kommer du till avsedd sida.

Nils och Betty var min morfar Stens morfar och mormor.  

Nils Rosenlundoch Betty Bengtsdotter


Betty


Nils

Nils Carlsson Rosenlund

* 24/10 1831                                            Mjellby församling (Stiby)

24 okt. föddes och den 30 döptes sjömannen Carl Rosenlunds och hustru Hanna Olofsdotters barn Nils i Stiby.(Mjellby födelsebok)

Nils föds som Carl och Hanna Rosenlunds andra barn. Fadern som är sjöman omkommer i en drunkningsolycka strax innan Nils lillebror Carl Adolph föds 1834. Hanna blir änka med två små barn och ett ofött barn. Hon gifter om sig 1839 och Nils och Carl Adolph får en styvfar.

Både Nils och hans bror väljer samma bana som fadern hade haft. Nils går tidigt till sjöss.Det finns besättningslistor bevarade från 1849- 79 där Nils Rosenlund är noterad. Först som kock sedan som jungman, styrma och kapten.

Betty Bengtsdotter

* 21/7 1834       Mjällby församling
Mjällby födelsebok 1834 21 juli föddes o d 27 döptes Fiskaren Bengt Olssons och hustrun Berta Svensdotters barn Bengta på Torsö.

Betty  är fiskardotter, född och uppvuxen på Torsö i Blekinge. Hon är barn nummer två i en syskonskara på totalt sex.

 

Giftemål 1855

Nils och Betty gifte sig 19/8 1855

Mjällby vigselbok 1855 19 augusti Coopwerd konstapel Nils Rosenlund No 101 Stiby och fiskardottern Bengta Bengtsdotter No 3 Torsö, Han 23år Hon 21 år Anmärkning: Brudens fader Bengt Olofsson i Torsö lämnar skriftligt löfte.

Bilderna finns i en medaljong. Under Bettys bild finns även en sparad hårlock.

 

 
Paret fick endast ett barn, dottern Callie *18/12 1856.

Familjen är fram till 1871 bosatta i Stiby, Siretorp och sedan i Sölvesborg. Nils har avancerat till sjökapten 1860.


En av de första resorna Nils gör som 29-årig kapten blir mycket dramatisk. På väg med stångjärn från Stockholm till Hull i England med skonerten Norden råkar han i svår sjönöd utanför Gotland. Hela förloppet finns beskrivet av Nils själv i denna sjöförklaring.

Nils var kapten på olika handelsfartyg och seglade över stora delar av världen. Ofta tillsammans med sin bror Carl-Adolf som styrman.
Några båtar han haft befäl över är Briggen Superior 1862-1864, Skeppet Rosalie 1865-1866, Skonerten Betty 1869.


Skeppet Rosalie Nils kapten 1865-1866

Sjömanshustrun

Tyvärr har jag inte så mycket information om Betty. Det finns inte så mycket dokumentation om henne som om maken. Men fortfarande, över hundra år efter hennes död,  finns smycken och broderier bevarade.
Betty blev troligen långa perioder lämnad ensam att ta hand om dottern och hushållet så länge Nils var verksam till sjöss. Han hade nog ofta gåvor med hem till henne efter sina resor. 
Att hon var  duktig att handarbeta visar de mycket arbetade broderierna som finns kvar.
Duken till höger är 1,5x1,5m och fylld med stygn.

    

 

Tiden i Gävle 1871-1877

Familjen flyttar från Sölvesborg till Gävle på hösten 1871. Nils ska förkovra sig i ångmaskinslära och därmed få behörighet att föra befäl även över ångfartyg. Han slutför sin examen vid Gefle Navigationsskola i mars 1873. Efter detta och tjänstgör han som kapten på Ångaren Saga.

Artikel


Bohusläningen 1879-11-04

Kalmar d.29 okt. Under tjocka natten till den 27 dennes har ångfartyget "Saga", Nils Rosenlund, hemmahörande i Gefle och destinerad från Bredwit till Rouen med hafrelast strandad utanför Segerstad å Öland. Närmare underrättelser saknas.
Den ovanligt täta dimman har icke allenast förhindrat här liggande bärgningsångaren Hermes att avgå till strandningsstället, utan även betydligt försenat ångfartygets reguljära resor.

Nyköpingsbor från1878

Nils och Betty flyttar till Nyköping 1878 då Nils tillträder  en tjänst som hamnkapten och tysk konsul här. Detta är samtidigt som Callie, deras dotter gifter sig med Ludvig Lindh och flyttar till Ankarsrum i Småland.

1877 har Nils och  Betty köpt gården Herrhagen utanför Nyköping. Här kommer Nils att med hjälp av anställda driva jordbruket vid sidan av sina andra sysslor. Då paret Rosenlund blir ägare till gården byter den namn till Rosenhill. På gården uppför de två hus. Ett stort hus vid sjön och senare ett hus i skogsbacken ovanför gården (villa Greenwood)

Rosenhill från sjösidan villa Greenwood

 

Huset vid sjön kommer Nils och Betty att bosätta sig i. De har även en bostad i Nyköping och bor omväxlande i staden och på Rosenhill. Detta styrs nog till största delen av Nils arbetsuppgifter. Han har inte så långt till arbetsplatsen i hamnen. Bara tvärs över Stadsfjärden. Men på vinterhalvåret var det nog praktiskt att bo i staden och de år som barnbarnen bodde hos dem för sin skolgång.

Nils driver även en Stads - Skeppsmäklar firma här som i alla fall är verksam 1889.

 

1886-1888 hyrde Rosenlunds en bostad i någon av dessa husen på Bagargatan. Brev från Nils till mor och far i Ankarsrum. Skrivet 1889 i Nyköping.

 

Under några år på senare delen av 80-talet tog de hand om äldsta barnbarnen Nils och Bror som då fick bo hos mormor och morfar och gå i skolan i Nyköping. Detta var säkert till stor hjälp för Callie som hade fler små barn att ta hand om. Hur många år den hjälpen pågick är oklart men från -92 går alla barnbarnen i skolan i Västervik.
Betty dog -93 så antagligen fungerade hjälpen med pojkarna möjligen ett par år.

 

1888-1891 hyr de en våning på nr 58 i kvarteret Åkroken. Huset ägs av färgare  Gustav Santesson.

Santessons hus sett från gårdssidan.  Bilderna här ovan är förmedlade till mig av Nyköpings Bildgrupp. är ungefär från 1950-tal.

Sjutio år senare när min moster Gunnel Lindh (Nils och Bettys barnbarns barn) flyttar hemifrån hyr hon ett vindsrum i den här fastighet. Jag tror inte att Gunnel kände till detta. Det är fortfarande släkten Santesson som äger fastigheten och driver ett färgeri och en kemtvätt i huset.Karta Nyköping 1880

 

Betty dog alltså redan 59 år gammal. Enligt muntlig tradition ska hon då ha varit svårt dement. Detta får man bekräftat av dödboken:

19/12 1893     Nyköpings Östra församling
 Fru Bengta Rosenlund f. Bengtsson, hustru till f. sjökaptenen och konsuln Nils Rosenlund vid sjötullen. Dödsorsak: Dementia och organ. hjärtfel.

Bouppteckning efter Betty.

Nils som änkling

När Nils blir änkling fortsätter han ännu en tid att omväxlande bo i staden och på gården. Redan -91 skaffade Nils en hushållerska. Antagligen var Betty redan då påverkad av demensen och oförmögen att förestå hushållet själv. Hushållerskan heter Augusta Ekblom och ansvarar för Nils hushåll tills han avlider, något som hon också blir belönad för i hans testamente.  

När Callie som änka flyttar till Nyköping med barnen -98 är han enbart bosatt på Rosenhill.

Nils Rosenlund var en man med bestämda åsikter och troligen van att bli respekterad. Han ville gärna vara med och råda sina barnbarn i deras yrkesval. Nils verkade vara av åsikten att det var viktigt att förtjäna mycket pengar, något som man bäst gjorde på sjön enligt hans mening. Detta ledde ibland till konflikter med både Callie och hennes äldre söner.

Han blev under sin levnad troligen en rätt förmögen man. Detta framhåller han själv i sitt testamente.

 

 

 

Nils dör 1901 70 år gammal.

+ 12/10 1901 Nicolai församling Nyköping dödsorsak: diabetes mellitus, akut lunginflammation enl. dödboken

Bouppteckning 1901
Behållningen i testamentet är 66 518 kr vilket i dagens (2020) penningvärde motsvarar 4 056 829kr enl. KPI

Graven i Nyköping


Nils och Betty är begravda på västra kyrkogården i Nyköping. Bliden tagen 1967.